Er gebeurt nogal wat in de wereld op dit moment. En we ondervinden daar steeds meer zelf de gevolgen van. Je ziet het bij mensen in loondienst, bij ondernemers, in teams, in organisaties en in de hele samenleving. Iedereen leeft met de vraag: Wat moet ik doen? En de vraag die eronder zit, is volgens mij: Hoe wendbaar zijn we?

Werken aan ‘fit’heid

Zelf ben ik als mens en ondernemer veranderd de afgelopen twee jaar. Ik heb hard gewerkt aan mijn mentale en fysieke gezondheid en voel me jonger, sterker en fitter dan ooit. Mijn bedrijf is ook veranderd, ik heb me aangepast. Ik doe weinig dagvoorzitterschap meer, en begeleid nu veel trajecten waar ik een MT of directie ondersteun bij het ontwikkelen van de organisatie, terwijl ik tegelijkertijd henzelf en hun teams coach. Ik werk dus tegelijkertijd op team-, organisatie- en systeemniveau (heel gaaf!). Met als grootste doel om de organisatie wendbaarder te maken. Survival of the ‘fit’test zo je wilt (als in die soort die zich het beste kan aanpassen aan verandering).

Zonder samenwerking geen succes

Als ik één ding geleerd heb in deze compexe tijd, dan is het dat je alleen antwoorden en oplossingen kunt vinden door samen te werken. Als je een vraag vanuit verschillende perspectieven onderzoekt, dan komt daar een veel beter resultaat uit. Hieronder een paar van die toppers uitgelicht.

Stichting Organisatie Leren (SOL)
Peter Senge startte eind jaren negentig een wereldwijde beweging op, met de naam Society for Organizational Learning (SOL).
SOL gelooft dat organisaties wel wat hulp kunnen gebruiken bij hun zoektocht om wendbaarder en flexibeler te worden. Daarom besloten we in 2021 om SOL Netherlands nieuw leven in te blazen. We zijn nu Stichting Organisatie Leren, en meer info vind je op: www.stichtingorganisatieleren.nl.

Gedragspsycholoog en onderzoeker
Bij het coachen van directies en hun teams werk ik intensief samen met Madelon van Hemel. Eigenlijk willen we geen opdracht meer doen zonder elkaar. Als gedragspsycholoog en onderzoeker analyseert zij wat de sterke en zwakke schakels in een organisatie zijn, samen bedenken we interventies eb begeleiden we het management en ik ga aan de slag in de teams.

Online bijeenkomsten: een feestje
Bij het werken aan wendbaarheid is het verbinden in groepen superbelangrijk. Dat kan tegenwoordig niet altijd fysiek. Digitale bijeenkomsten hebben een slechte reputatie en daar zijn Heidi Assen en ik het niet mee eens! Heidi is zo creatief en probeert alles uit, met groot enthousiasme en plezier. Samen maken we van online, hybride of fysieke bijeenkomsten een feestje, met www.combinatio.nl.

Nieuwsgierig?

Er is veel beweging in huize Begeleider van Verandering. Ben je nieuwsgierig geworden naar een van mijn samenwerkingsverbanden, of wil je eens praten over hoe jij jouw organisatie wendbaarder krijgt? Gewoon even bellen, appen of mailen. Dan maken we een afspraak om eens bij te praten. Leuk!